Acum câteva zile am fost plecat într-o mică vacanță, singur, doar eu, geanta, telefonul și o carte nouă, deja citită. Nu am fost singur în vagon așa că am profitat la maxim de acel timp și am început să discut cu persoanele vecine. Două fete care se pregăteau să meargă într-un alt județ, la liceu.

Au fost foarte ok, am discutat multe, ne-am împrietenit și păstrăm legătură. Totul bine și frumos, liniște totală și într-un moment nu mai am avut ce discută, au adormit și eu am fost foarte plictisit așa că mi-am luat cartea și am început să citesc. Citesc și citesc, ajung aproape la pagina 50 și într-un moment aud râsete și o întrebare: „ce faci mă, citești?”, eu răspund cu da, că astfel nu se putea și replica primită după răspunsul meu: „doar fraieri citesc…”.

Înțeleg că cititul este ceva diferit pentru România, adică nu fiecare cetățean are o carte, o bibliotecă… dar atunci când îți spune cineva că ești fraier că citești, atunci lucrurile se schimbă și parcă nu mai ai cuvinte. Eu am început să argumentez anumite lucruri și perspective personale, de ce e bine să citești, cu ce te ajută și așa mai departe. Am explicat mult și bine, dar și m-am supărat rău. România, încotro? Cititul e pentru fraieri? Dacă da, atunci lumea trebuie condusă de fraieri, nu de persoane deștepte ca voi, care nu știți ceea ce înseamnă cartea, o bibliotecă de cunoștințe, cuvinte frumoase, sentimente și oameni.

Păcat, mare păcat. Eu citesc, sunt fraier, dar știu ceea ce înseamnă să stai în banca ta, să înveți mereu ceva nou. Să fii diferit. Cartea este viață, sentimente, cunoștințe, pentru mine cartea este totul. Odată ce mă învață lucruri noi, mă ajută să îmi dezvolt baza de cunoștințe, atunci tot respectul pentru cine este scriitor, autor… Vă rog, fiți și voi fraieri, merită. Apropo de cărți, am început să citesc cartea din imagine, până acum e foarte interesantă, merită citită. 

5 thoughts on “Cititul e pentru fraieri, fii și tu fraier

  1. Nu trebuie neaparat sa citesti o carte ca sa zici ca ai „citit” ceva. Exista si biblioteci online si toate sursele necesare pentru a citi ceva ce te intereseaza. In plus si pe telefon iti poti pune carti in formatul acceptat, nu e nevoie sa mergi cu o carte fizica dupa tine. Dar ce-i drept, are alt farmec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *